Extra Nieuws

WATERSNOODZEGEL 1953 ZONDER OPDRUK

In het blad Philatelie van februari 1993 heeft een artikel over de Watersnoodzegel van 1953 gestaan. Klik HIER om dit artikel te bekijken (het artikel wordt geopend in Acrobat Reader (Pdf-formaat).

Hierna volgt de tekst uit het mededelingenblad van maart 2007.


In onze vereniging is al jarenlang door een gespecialiseerde verzamelaar vraag naar de watersnoodzegel uit 1953 zonder opdruk. Deze vraag wordt vaak beantwoord met reacties als: "weet ik niet". Ook wordt deze vraag gezien als een goede en creatieve grap en wordt soms ook beantwoord met andere humoristische reacties. Zie bijvoorbeeld het artikeltje "Watersnoodzegel" in ons blad van november 2003.

Maar kijkt u nu ook eens naar het nieuwe philaTieltje elders in dit blad. Hij bestaat dus echt! Voor onze verzamelaar ook nog even de NVPH-cataloguswaarde van deze strook opgezocht: 5.250,=. Nog even doorsparen dus!

philaTIELtje wim fase

WATERSNOODZEGEL

Toen ik jaren geleden nog regelmatig ruilbeurzen bezocht gebeurde het wel eens dat een "agressieve" handelaar aan mij vroeg "wat zoekt U?" waarop ik antwoordde dat ik niets kwijt was, maar of hij mij kon helpen aan de watersnoodzegel zonder opdruk .Vele dachten "die man die spoort niet" en kwamen aanzetten met NVPH 601 postfris, want ze hadden nog nooit gehoord dat deze zegel wel degelijk bestaat!

In een postkantoor te Haarlem, waar iemand een half vel watersnoodzegels kocht, zag de koper onmiddellijk dat het vel een afwijking had: niet alle zegels waren van de opdruk voorzien. Het werd een hele rel aan dat loket. De PTT-beambte die nu ook werd geattendeerd op de fout, wilde het veldeel niet afgeven. Maar omdat de klant al betaald had en de beambte het geld al had aangenomen, kon de PTT'er geen rechten meer laten gelden. Van deze foutdruk zijn tien verticale stroken bekend. Elke strook vertoont het volgende beeld: de eerste 3 zegels hebben de normale opdruk, daarna volgt een zegel met alleen de zwarte tekst '19 53' , dan komen er drie zegels zonder opdruk, vervolgens een zegel met alleen de tekst '10c + 10c watersnood en tenslotte twee zegels met de normale opdruk.

Bron: Philatelie febr. 1993 blz.86 en 87.