Extra Nieuws

ERA FASCISTA ITALIANA ofwel DE "NIEUWE JAARTELLING" VAN MUSSOLINI

Onze christelijke jaartelling begint bij de geboorte van Christus, maar niet iedereen gaat hierin mee en de joden bijvoorbeeld houden vast aan hun eigen telling van de jaren. Maar onlangs viel mijn mond open van verbazing toen ik een artikel las in het clubblad van Filitalia. Op een flink aantal bladzijden was een thematische verzameling gereproduceerd, eigendom van Cees Ursem, en de titel van deze verzameling was: ERA FASCISTA ITALIANA.

Een leuk en zeer origineel onderwerp voor een thematische verzameling en een duidelijk afgebakend gebied. Ik had hiervan nog niet gehoord of gelezen en voor de lezers volgt hier in het kort wat informatie.

De pedante, arrogante Benito Mussolini heeft op Kerstmis 1926 met terugwerkende kracht de datum: 28 oktober 1922 uitgeroepen tot het beginpunt van de Nieuwe Fascistische Jaarteling. [EF-jaartelling] Op deze dag begon Anno I. Deze datum 28 oktober 1922 was de dag van de beruchte Mars op Rome door de zwarthemden en moest de nieuwe Nieuwjaarsdag worden. Dus:

Pas in 1928 Anno VI werd ook door de posterijen deze EF-jaartelling doorgevoerd en dan nog halfslachtig, als een extra aanduiding erbij en niet principieel als vervanging van de christelijke jaartelling. In de vlag- en vernietigingsstempels werd het nieuwe jaartal in Romeinse cijfers toegevoegd, maar niet bij alle kantoren. De "kleur" van de directeur heeft misschien ook een rol gespeeld. Of de maanden zijn aangepast weet ik niet.

Bij het bestuderen van aan aantal enveloppen met Italiaanse perfins met de perforatie BCI (Banca Commerziale Italiana) kwam ik het kantoor Fiume (cat. nr. BCI 139) tegen met een mooie en duidelijke afstempeling. Dit op zich is al bijzonder bij Italiaanse stempels.

De datum in het stempel was: 24. 3. 37. XV 12 Het deel XV 12 staat een fractie lager in vergelijking met de andere cijfers. Het lijkt of het stempel is gekapt en er een stukje is ingezet en ook het lettertype van de cijfers 12 is anders. Het laatste getal 12 kan een uuraanduiding zijn. Afstempelingen blijken dus soms wel eens erg interessant te zijn.
Jos Boes

Ter info: De heer Ir. P.J.M. (Jos) Boes is oud inwoner van Tiel.